RAINBOW CAKE
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
1 cwn buttercup
1 1/4 cwn gula castor
5 bj telur B
3 cawan tepung selfrising
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cwn susu segar (susu kotak)
6 pewarna (merah, oren, kuning, hijau, biru dan ungu - sy guna pewarna STAR BRAND je... kt smua pasaraya ada jual)
CARA2
1. Pukul buttercup dan gula castor hingga gebu.
2. Masukkan telur satu persatu dn pukul sebati.
3. Masukkan esen vanilla.
4. Masukkan tepung berselang seli dgn susu segar dan diadun rata.
5. Bahagikan kpd 6 bahagian (Setiap bahagian sukatan dapat lbh kurang dlm 200g++) Titikkan pewarna berlainan ke dlm setiap bahagian.
6. Tuang adunan ke dlm loyang yg tlh di alas kertas minyak.
7. Bakar suhu 160°c selama 20-30 minit atau sehingga masak.
8. Selepas masak blh lah disejukkn sblm dihias dgn CREAMCHEESE TOPING.
*bakar satu warna shj dlm satu loyang kek. Jgn campur semua warna dlm satu loyang... nnti jd kek batik, bukan kek rainbow.
*Disebabkn ada 6 warna berlainan, jadi kita kena ulang bakar satu persatu hingga habis setiap warna. Pd yg pakai oven besar blh la jimat masa. Tp oven sy kecik je so sy pakai loyang kecil (7 inci) dn blh muat 2 loyang serentak sekali bakar, dptlah jimat separuh masa.
CREAMCHEESE TOPING
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
250g creamcheese (tatura)
100g buttercup
100g gula ising
*Pukul semua bahan hingga kembang dn gebu. Dan blh lah disapukan pd kek ikut kreativiti.
*kreadit untuk dari dapur seorang amatur...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan